Leeg

Lesmateriaal

Laat je inspireren! Hier vind je de leukste levensechte lessen – in tekst of met een filmpje. Voeg de lessen gratis toe aan je winkelmandje en print of download ze direct. Heb je zelf een leuke levensechte les?

Kijk verder

Schimmenspel

Vak: Taal / Lesstofonderdeel: Woordenschat / Groep: 1-4 / Doelgroep: Lessen

Schrijven van een scenario voor een schimmenspel en dit vervolgens uitvoeren.

De kinderen bezoeken eerst een voorstelling van een poppenspeler. Als vervolg op dit uitstapje wordt het begrip ‘theater’ en alle woorden die ermee te maken hebben verder uitgewerkt. Vervolgens maken  de kinderen zelf een schimmenspel. 

Schimmenspel (door Marieke Dominicus)

 

 • Energizer: Ik stond laatst voor een poppenkraam (klapspelletje bij het liedje)
 • D.m.v. een Tafelrondje (coöperatieve structuur) schrijven de leerlingen op waar zij aan denken bij het woord “theater”.
 • Presentatie / instructie met nearpod, hierin worden 10 woorden aangeboden rondom “theater”, hierbij valt te denken aan scene, scenario, acteur, details, grimeren, script, etc.
 • Aan de slag. Dit doen de kinderen in groepjes. Gezamenlijk bedenken zij een thema waarover zij een schimmenspel willen maken en ze schrijven hiervoor, bijvoorbeeld op de IPad, het scenario.
 • Wanneer zij klaar zijn, gaan zij de figuren maken die nodig zijn voor het schimmenspel.
 • Klaar? Het schimmenspel wordt geoefend. Wanneer er goed genoeg geoefend is, worden alle schimmenspellen gefilmd. Deze filmpjes worden gemonteerd tot één film die weer gepresenteerd wordt.
 1. IPads met de apps: Pages en Nearpod
  (of anders: gebruik van computer met vergelijkbare programma’s)
 2. Zwart papier, potlood en schaar
 3. Satéprikkers en plakband
 4. Wit laken
 5. Bouwlamp