Leeg

Lesmateriaal

Laat je inspireren! Hier vind je de leukste levensechte lessen – in tekst of met een filmpje. Voeg de lessen gratis toe aan je winkelmandje en print of download ze direct. Heb je zelf een leuke levensechte les?

Kijk verder

Russische sprookjes

Vak: Wereldoriëntatie Taal / Lesstofonderdeel: Woordenschat Algemeen / Groep: 5-8 / Doelgroep: Lessen

Vertellen van een Russisch sprookje waarna de kinderen aan de slag gaan met de werkwoorden uit het verhaal en afsluiten met het zaaien van een zonnebloempitje.

Doel van de les is om te oefenen met werkwoorden. In het verhaal/sprookje worden de werkwoorden onderstreept en daarna worden deze werkwoorden in de ik-vorm (o. t.t.) gezet.

Verder is het  doel om bij te dragen aan verrijking van de woordenschat en het taal gebruik/spreken van kinderen door het verhaal een volgende les opnieuw te laten vertellen. Dat vinden ze heel moeilijk. Niet omdat ze het verhaal vergeten zijn, maar omdat het moeilijk is goede zinnen te maken en het in de goede volgorde te vertellen.

1. Zingen van Russische liedjes als ‘Aiai Olga’, Russisch wiegeliedje. Kun je jezelf leren door op you-tube op te zoeken.
2. Gesprek: Wat weten kinderen van Rusland?
3. Vertellen van "Sterke Wanja". Het verhaal over hoe een jongen - die zeven jaar lang op de kachel sliep en alleen maar zonnebloempitjes at - tsaar van Rusland werd.
4. Werkblad (benoemen van de werkwoorden) bespreken en maken.
5. Zaaien van zonnebloempitjes.
6. De eerst volgende les kinderen het verhaal zelf opnieuw laten vertellen.
7. Voor de kinderen nieuwe of moeilijke woorden op het bord schrijven en uitleggen, of laten uitleggen. Bijvoorbeeld:  Hij zat fier op zijn paard.

Het werkblad:
Kinderen zoeken een aantal werkwoorden op in het verhaal en onderstrepen deze met blauw potlood (ik heb de eerste bladzijde van het verhaal genomen). De werkwoorden die moeten worden onderstreept staan ook op het werkblad. Daarna zetten ze deze werkwoorden in de ik-vorm (o. t.t.). Je zoekt bijvoorbeeld de persoonsvorm sliep op, daarna onderstreep je hem in het verhaal, en vervolgens schrijf je op het werkblad:  ik slaap. Je kunt de kinderen ook een verdeling laten maken tussen sterke en zwakke werkwoorden (dat heb ik bij een ander verhaal gedaan).
 
Ervaring:
Kinderen vinden het geweldig om naar een verhaal te luisteren. Door te vertellen bereik je de kinderen nog meer dan door voor te lezen, maar voorlezen kan ook natuurlijk.
Grappig was dat aan het begin van deze les kinderen binnen kwam met een zakje geroosterde zoute zonnebloempitjes (heel toevallig). Ik kon mijn les daar zo op laten aansluiten.

1. Boek "De hele wereld rond" uitgeverij Lemniscaat ISBN 90-5637-869-4 (Een prachtig boek om in de klas te hebben als je graag voorleest of vertelt).
2. Werkblad plus kopie van het verhaal/sprookje.
3. Zonnepittenzaadjes, aarde, potjes.